Fortsatt förvirring kring Braskem – LyondellBasell-affären...

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 21 augusti 2018
Turerna kring den förmodade storaffären mellan brasilianska plastgiganten Braskem och nederländska plast- och kemijätten LyondellBasell fortsätter och rykten och besked avlöser varandra. I slutet av juni verkade affären bli av: LyondellBasell och Braskems majoritetägare Odebrecht SA bekräftade att man förhandlade och senare skrev ansedda brasilianska ekonomitidningen Valor Econômico att en uppgörelse förväntas ske i mitten av oktober.
Rafael Grisolia är finanschef i brasilianska Petrobras.

(2018-09-03) Braskems majoritetsägare Odebrecht SA äger 50,1 procent av aktierna i Braskem. Merparten av de andra aktierna – eller 47 procent – ägs av det statliga brasilianska oljebolaget Petróleo Brasileiro SA, allmänt kallat Petrobras. Och det verkar som alla kännare och insatta utgått från att Petrobras ”utan att knysta” skulle sälja sin stora aktieandel i Braskem, om en uppgörelse mellan Odebrecht SA och LyondellBasell kom till stånd, i synnerhet som Petrobras redan år 2016 aviserade att man var villig att sälja sitt aktieinnehav i Braskem.

Men i mitten av augusti i år sade Rafael Grisolia, finanschef i Petrobras, i en intervju med ansedda Bloomberg att man nu ”överväger att ompröva sitt beslut att sälja Braskem”…

Enligt Grisolia är en försäljning för att lösgöra kapital mindre brådskande nu, än när man 2016 aviserade att man var beredda att sälja sin andel i Braskem. Anledningen till detta är det ständiga ökande oljepriset, som gjort att Petrobras finanser väsentligt förbättrats.

”Petrobras har nu tre alternativ att ta ställning till: sälja vår andel i Braskem till LyondellBasell tillsammans med Odebrecht, eller behålla våra Braskem-aktier eller utöva en företrädesrätt att köpa Odebrechts andel i Braskem”, sade Grisolia till Bloomberg och tillade att det mycket väl kan hända att det hela slutar med att Petrobras fördubblar sitt aktieinnehav i Braskem och på så sätt själv tar kontroll över bolaget!

Rafael Grisolia sade också till Bloomberg att Petrobras ännu inte fått något bud från LyondellBasell om att sälja sin andel i Braskem – och om ett sådant bud kommer, så kommer Petrobras att ha 60 dagar på sig att bestämma hur man vill göra.

Sista ordet är med andra ord inte sagt i denna (förmodade) affär mellan Braskem och LyondellBasell, som – om den blir av – skulle skapa en global plastjätte, framförallt inom produktion av fossil och biobaserad polyeten.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar