Franska startup-företaget Lactips har utvecklat ett biobaserat barriärmaterial till livsmedelsförpackningar av papper och kartong. Lactips har nu ingått ett strategiskt samarbete med finska Walki, som planerar att använda bioplastbarriärerna i sina pappersbserade förpackningsmaterial.
(2024-11-12) Lactips fossilfria barriärmaterial är baserat på kasein, som är ett protein och som bildar en sidoström vid bearbetning av mejerimjölk. Lactips har utvecklat detta kasein till en biobaserad naturlig polymer som är 100 procent biologiskt nedbrytbar. Barriärmaterialet är dessutom vattenlösligt, vilket gör det återvinningsbart i pappersströmmen utan att lämna någon mikroplast efter sig eller förorena avloppsvattenströmmarna.
Lactips beläggningslösning är lämplig till sådana pappers- och kartongförpackningar för livsmedel, som i dag är svåra att återvinna, eftersom de oftast är belagda med barriärer av oljebaserad plast. Lactips koncept kan också användas till sådana fettresistenta förpackningspapper, avsedda för feta livsmedel som smör, margarin, choklad, etc, som idag vanligtvis är behandlade med omdebatterade och hälsoriskflaggade högflourerade s.k. PFAS-substanser.
Walki skriver i ett pressmeddelande att man i flera år har arbetat med att utveckla en bred portfölj av biopolymermaterial och att man samarbetar med olika företag som utvecklar naturliga polymerbaserade beläggningar. Det finns många källor till naturliga polymerer som cellulosa, alger och till och med kitin som härrör från insekter och kräftdjur, som kan användas som ersättning för fossilbaserad plast.
Lactips kaseinbaserade bioplastbeläggning är extra intessant, eftersom den lever upp till kriterierna i EU:s nya krav inom SUP-förordningen (Single Use Plastic), vilken riktar sig till plastprodukter som vanligtvis används en gång och sedan kasseras, typ yoghurtbägare, salladsskålar, snackspåsar, etc.
”Att hitta det optimala materialet ,som skyddar maten från att bli förstörd, samtidigt som det fortfarande är helt biologiskt nedbrytbart är utmanande. Kaseinmaterialet fyller i alla rutor, när det kommer till SUP-förordningen”, förklarar Mats Käldström, chef för utveckling & innovation på Walki Group.
Det nu ingångna JDA-avtalet (Joint Development Agreement) mellan Lactips och Walki innebär att Lactips kommer att förse Walki med den kaseinbaserade polymeren, medan Walki kommer att göra pilotförsök på sin toppmoderna extruderingslinje i företagets tekniska kompetenscenter i finska Jakobstad. Under partnerskapet, som sträcker sig över två år, kommer Walki även att genomföra egenskapsanalyser för de producerade materialen avseende beläggningsvikt, vidhäftning, barriär och värmeförseglingsegenskaper.
”Vi är stolta över att samarbeta med Walki för att skapa innovativa, helt återvinningsbara pappersbaserade förpackningslösningar för livsmedel. Partnerskapet kombinerar vår expertis inom utveckling av naturliga polymerer med Walkis toppmoderna produktionskapacitet och är ett viktigt steg för att minska plastavfall och öka cirkulariteten i förpackningslösningar. Vi är glada över att arbeta med en partner som delar våra värderingar om hållbarhet och miljöansvar, vilket stärker vårt gemensamma engagemang för en renare, plastfri framtid”, säger Lactips marknads- och försäljningschef Bertrand Dupeyroux.
”Det här partnerskapet är en win-win. Vi uppskattar hastigheten och innovationen som Lactips som startup kommer med och tillhandahåller gärna vår expertis och toppmoderna produktionslinjer för att testa lösningarna”, säger Annika Sundell, Executive Vice President, Consumer Packaging and Innovation & Sustainability inom Walki-gruppen.
Text Bo Wallteg & JP Press
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one