Gaia och Åke Rosén lanserar revolutionerande biomaterial

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 20 januari 2020

Helsingborgsbaserade företaget Gaia Biomaterial och grundaren och innovatören Åke Rosén har utvecklat ett nytt revolutionerande biomaterial, som fått namnet Biodolomer Fibre. Innovationen beskrivs som ett nytt ersättningsmaterial för plast.

(2020-01-20) Gaia skriver i ett pressmeddelande att materialet kan återanvändas och materialåtervinnas och i slutskedet användas som effektivt bränsle för el- och värmeproduktion.

”Det nya materialet bidrar starkt till att bryta det fossila beroendet och ger samtidigt väsentliga fördelar både för industrin och konsumenten. Biodolomer Fibre har alla möjligheter att revolutionera plastindustrin”, säger Åke Rosén.

Grundmaterialen i Biodolomer Fibre kommer mestadels från förnybara källor, framförallt dolomit och vegetabiliska ämnen. Materialet bryts ner utan industriella processer och ger inte upphov till mikroplaster i natur eller hav Materialet bryts även ner i en vanlig kompostmiljö, exempelvis i ett kompostkärl för organiskt avfall av den typ man kanske har i trädgården, eller hos avfallshanteringen.

”Återanvändning och materialåtervinning ger störst klimatnytta, vilket ska prioriteras oavsett fossil plast eller förnybara material. Men när materialet väl är uttjänt och kvaliteten är för låg, så finns en tydlig klimatnytta för energiåtervinningsanläggningar, när Biodolomer ersätter fossila plaster”, säger Mattias Bisaillon från oberoende konsultföretaget Profu (Projektinriktad forskning och utveckling) i Göteborg.

Profu har tidigare på uppdrag av EU (Life) utfört en livscykelanalys (LCA) av Gaias grundmaterial Biodolomer, där man konstaterade en besparing av koldioxid på 6,6 ton för varje ton fossil plast som ersattes För det nya materialet Biodolomer Fibre har ännu ingen LCA utförts, men Gaia ser framför sig en ytterligare förbättring, exakt hur mycket får kommande analyser utvisa.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar