Hopvikbar dricksflaska i bioplast ett alternativ till engångsflaskor

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 6 mars 2023

Det bulgariska start-up-företaget DiFOLD har utvecklat och lanserat en hopvikbar dricksflaska, som är tillverkad av ett växtbaserat bioplastmaterial och som kan vara ett alternativ till engångsflaskor i plast.

(2023-03-06) Bakom DiFOLD-flaskan, vars funktion bygger på japansk Origami-teknik, finns affärsutvecklaren och marknadsföraren Radina Popova, som är bolagets VD, och arkitekten, uppfinnaren och designern Petar Zaharinov, som fungerar som DiFOLD:s tekniske chef.

Duon Radina & Petar började arbeta tillsammans i mars 2018 och har sedan dess gjort en lång resa för att skapa sin Origami-flaska, där de förutom den rena utvecklingen av en praktisk och hopvikbar flaska också ägnat mycket tid åt att utforska projektets potential inom området återvinningsbara och återanvändbara dryckesförpackningar.

Klicka i bilden för att se en liten film som visar hur man öppnar upp och viker ihop DiFOLD-flaskan. (Bild DiFOLD)

Plasten i DiFOLD-flaskan är en biobaserad copolyester som kan termoformas. Plasten, som har beteckningen Arnitel Eco, kommer från nederländska DSM Engineering Materials och tillverkas bland annat med förnybar rapsolja som råvara. Plasten sägs ha ett koldioxidavtryck som endast är hälften av en motsvarande fossilbaserad plast.

Den patentsökta DiFOLD-flaskan är livsmedelssäker och fri från BPA. Med sin praktiska och funktionella design passar den för ett flertal tillfällen, både i arbetslivet och på fritiden. Flaskan kan rengöras manuellt med flaskborste eller i diskmaskin och den Origami-inspirerade vikfunktionen sägs hålla minst fem år även vid intensiv användning. Flaskan, som tom väger endast 120 gram, försluts med ett läckagesäkert lock i rostfritt stål.

Mer information finns på DiFOLD:s hemsida.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar