I Holland finns världens första fossilplastfria butiksgång

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 15 mars 2018
I Amsterdam har livsmedelskedjan Ekoplaza och miljöorganisationen A Plastic Planet lanserat den första butiksgången helt fri från fossilbaserade plastförpackningar.
700 olika produkter inom livsmedel och dagligvaror finns att köpa i den plastfria avdelningen i butiken och dessa produkter är i stället förpackade i material som bioplast, papper, kartong, glas och metall.

(2018-03-15) Supermarketkedjan Ekoplaza säger att man innan årets slut planerar att införa fossilplastfria butiksgångar i alla sina 74 butiker runt om i Holland.

Vissa produkter är förpackade i enkla och helt komposterbara påsar av växtbaserat biomaterial. (Bild Ekoplaza/A Plastic Planet)

”Det här är ett landmärke i den globala kampen mot plastföroreningar. Under lång tid har konsumenter matats med lögnen att vi inte kan leva utan plastförpackad mat och dryck, men den här plastfria butiksgången bevisar motsatsen. Nu kan vi se en framtid, där konsumenterna kan välja om de vill ha plastförpackningar eller inte”, sade A Plastic Planets grundare Sian Sutherland, när Ekoplaza invigde sin plastfria avdelning i Amsterdam.

De produkter, som nu säljs i Ekoplazas plastfria butiksgång i Amsterdam, täcker ett brett spektra av livsmedelsprodukter, allt från kött och mejeriprodukter till såser, konfekt, flingor, färsk frukt och grönsaker. Vissa av produkterna är förpackade i enkla och komposterbara påsar, tillverkade i helt växtbaserad bioplastfilm.

”Vi vet att många kunder är dödströtta på att livsmedel är förpackade i lager efter lager av tjock, oförstörbar plast. En sådan här butiksgång, fri från fossila plastförpackningar, blir ett mycket innovativt sätt att testa de komposterbara biomaterialen, som erbjuder ett mer miljövänligt alternativ till konventionella plastförpackningar”, säger Ekoplazas VD Erik Does.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar