IKEA och Neste samarbetar kring produktion av bioplast

Text:patrik
PUBLICERAD: 13 september 2016
IKEA ingår ett partnerskap med finska Neste kring tillverkning av bioplaster och andra återvinningsbara och biobaserade material. Företagen skriver att de har för avsikt att ta ledningen i utvecklingen och inbjuder samtidigt fler företag att ansluta sig.
Partnerskapet avser produktion av bioplast och andra material och ska utgå från Nestes hållbara lösningar inom polymertillverkning.

(2016-09-13) ”Partnerskapet kombinerar IKEA:s uttalade åtagande att minska sitt beroende av fossila icke-förnybara råvaror och Nestes kompetens inom förnybara lösningar”, skriver företagen i en gemensam pressrelease.

De båda företagen säger sig sträva efter att producera plaster och andra material, som används i dag, men ersätta jungfrulig fossil råvara med förnybara material och med material tillverkade av återvunnet avfall eller biologiska restråvaror.

Camilla Rööst
Camilla Rööst

”Vi tror att ett samarbete med Neste kommer att öppna upp en viktig väg mot en industraliserad produktion av plast från hållbara råvaror”, säger Camilla Rööst, material- och innovationsansvarig hos IKEA.

Enligt pressreleasen ska IKEA och Neste arbeta tillsammans med ett antal partners i leveranskedjan och dessa partners ges därvid en möjlighet att ta sig in på den växande marknaden för biobaserade produkter, samtidigt som de kan utnyttja sina egna befintliga produktionstillgångar.

Tuomas Hyyryläinen
Tuomas Hyyryläinen

”Vi är mycket glada över partnerskapet med IKEA och tillsammans med andra partners möjliggöra produktion av biobaserade plaster och andra material”, säger Tuomas Hyyryläinen, chef för strategi och nya investeringar hos Neste.

IKEA:s långsiktiga ambition är att all plast, som används i företagets produkter, ska vara förnybar eller komma från återvunnet material. Man kommer att börja med plastprodukter inom heminredningsområdet, vilket motsvarar 40 procent av den totala plastvolymen, som används i IKEA:s sortiment.

Lena Pripp-Kovac
Lena Pripp-Kovac

”Vi vill bidra till en omvälvande förändring i branschen och till utvecklingen av plaster tillverkade av återvunna eller förnybara energikällor och i linje med våra mål är vi nu på väg bort från fossilbaserade plaster till förmån för plaster tillverkade av förnybara råvaror”, säger Lena Pripp-Kovac, hållbarhetschef på IKEA of Sweden.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016

jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar