Kenya förbjuder plastpåsar – fängelse i fyra år hotar!

PUBLICERAD: 23 september 2017
Kenya har förbjudit tillverkning, försäljning, import och användande av icke-nedbrytbara plastpåsar i landet. Vid överträdelser hotar bötesbelopp motsvarande 40.000 US-dollar (ca 320.000 kronor) eller fängelse i upp till fyra år! Det skriver Helsingborgsbaserade bioplastföretaget Gaia i sitt nyhetsbrev.

(2017-09-23) Med förbudet följer Kenya därmed Rwandas exempel och blir det andra landet inom Östafrikanska Gemenskapen (EAC) som förbjuder icke-nedbrytbara plastpåsar efter det att Rwanda införde motsvarande förbud år 2008.

Enligt en överenskommelse inom EAC skall samtliga länder i regionen – Tanzania, Kenya, Uganda, Burundi och Rwanda – arbeta för att fasa ut plast (främst polyeten) i sina respektive länder, men hittills har det gått trögt med implementationen i de olika länderna..

När Kenya nu tar steget fullt ut och förbjuder icke-nedbrytbara plastpåsar sätter det press på övriga länder i regionen att följa efter.

Andra länder i Afrika, som redan förbjudit eller begränsat försäljningen av plastpåsar, är bland annat Kamerun, Guinea-Bissau, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopien och Malawi.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017