Klart för Sydostasiens första fabrik för tillverkning av biobaserad polyeten

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 19 augusti 2023

Sydostasiens första fabrik för tillverkning av biobaserad polyeten (PE) kommer att byggas i thailändska Map Ta Phut, beläget i Rayong-regionen, söder om Bangkok. Anläggningen uppförs av Braskem Siam Company Limited, som är ett samriskprojekt mellan brasilianska bioplastkoncernen Braskem och thailändska SCG Chemicals.

(2023-08-19) Enligt ett pressmeddelande kommer det nybildade joint venture-företaget, som ännu inväntar tillstånd från relevanta antitrustmyndigheter och slutgiltiga investeringsbeslut från partnerna, att producera biopolyeten från bioetanoldehydrering och att kommersialisera Braskems välkända biobaserade PE ”I’m green™”. Vid tillverkningen ska användas EtE EverGreen ™-teknik, som är resultatet av ett partnerskapsavtal mellan Texas-baserade Lummus Technology och brasilianska Braskem.

Råvaran till ”I’m green”-biopolyeten kommer från etanol som utvinns från sockerrör. I’m green-bio-PE används i dag i en mängd produkter världen över, allt från förpackningar för mat och dryck till hemvårdsprodukter, leksaker, husgeråd och plastpåsar, för att nämna några. Precis som traditionell fossil PE kan biobaserad PE återvinnas såväl mekaniskt som kemiskt.

För att möta den ökande globala efterfrågan ökar Braskem produktionen av sin biopolyeten ”I’m green”. (Bild Braskem)

Biopolyetenfabriken i Thailand blir den första i sitt slag utanför Brasilien. Fabriken är projekterad för en produktion av 200.000 ton biopolyeten årligen, vilket nästan fördubblar den i dag befintliga kapaciteten av I’m green biobaserad polyeten och möter den växande globala efterfrågan på biopolymerer.

I joint venture-företaget Braskem Siam Company Limited ska Braskems biobaserade plastkunnande kombineras med SCG Chemicals position på den asiatiska marknaden och dess expertis inom PE-produktion. Braskem kommer att bidra med beprövad teknik genom sitt partnerskap med Lummus Technology och operativ erfarenhet av etanoldehydreringsprocessen samt med I’m green-varumärkets styrka på viktiga globala marknader. SCG Chemicals kommer att tillhandahålla expertis inom högkvalitativa polyetenkvaliteter för olika applikationer och med operationell excellens inom polyetentillverkning samt med sin marknadsräckvidd i Sydostasien.

Roberto Bischoff är CEO i Braskem. (Bild LinkedIn)

”Vi letar alltid efter möjligheter att utöka det I’m green-biobaserade PE-erbjudandet för att leverera cirkulära lågkoldioxidalternativ till våra kunder och möta deras efterfrågan på hållbara lösningar. Detta partnerskap med SCG Chemicals är i linje med vårt åtagande att producera en miljon ton gröna produkter till 2030, ersätta fossil råvara med förnybar sådan och bidra till att sänka vår industris koldioxidavtryck”, säger Braskems CEO Roberto Bischoff i en kommentar.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

N.B.: Vi har nyligen skrivit om hur Braskem även beslutat att krafigt öka sin inhemska brasilianska produktion av sockerrörsbaserad biopolyeten. Läs HÄR!

Bilden överst:
Tanawong Areeratchakul, CEO SCG Chemicals (tvåa fr v) och Braskems CEO Roberto Bischoff skakar hand och befäster upprättandet av joint venture-företaget. (Bild Braskem)

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar