Komposterbara påsar i enskikts biomateral håller brödet färskt längre

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 10 januari 2024

Brittiska företaget Treetop Biopak lanserar komposterbara påsar för bröd och andra bageriprodukter. Påsarna är tillverkade av ett enskikts bioplastmaterial med höga barriäregenskaper.

(2024-01-10) Treetop Biopak skriver i ett pressmeddelande att deras komposterbara påsar är ett svar på den miljöpåverkan som miljontals brödpåsar av konventionell plast dagligen orsakar hos såväl konsumenter som livsmedelsleverantörer. Dessa påsar har en låg återvinningsgrad och hamnar därför oftast på soptippar eller i förbränningsanläggningar.

”Treetop Biopaks komposterbara påsar innebär i stället en hållbar lösning eftersom de är designade för att komposteras. När de kasseras på rätt sätt lämnar de inga mikroplatser eller föroreningar efter sig, vilket ger ett miljövänligt alternativ till traditionella färska bageriprodukters plastförpackningar”, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

Treetop Biopaks komposterbara brödpåsar behåller färskheten hos det förpackade brödet. (Bild Treetop Biopak)

En av de långvarig utmaningarna med komposterbara påsar har varit att bibehålla färskheten hos det förpackade brödet. Treetop Biopaks egenutvecklade enskiktsmaterial har högre barriäregenskaper och är speciellt designat för ökad hållbarhet för färska bageriprodukter.

Förutom färskt bröd har det komposterbara materialet testats framgångsrikt på flödespackningsmaskiner med andra frukost- och bageriprodukter, bland annat pannkakor och småkakor.
”Dessa tester bekräftar ytterligare materialets mångsidighet och bevisar dess effektivitet i olika bageritillämpningar”, skriver företaget.

Treetop Biopak grundades år 2020 av Amir Gross, en förpackningsprofessionell med många års erfarenhet inom förpackningsindustrin. Företaget är specialiserat på komposterbara biobaserade förpackningsmaterial i form av produkter som påsar, livsmedelsfilm, sträck- och krympfilm.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar