Kraftigt ökad global bioplastproduktion förväntas till 2027

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 20 september 2023

Den globala produktionen av bioplaster – såväl bionedbrytbara som icke-bionedbrytbara – förväntas öka med drygt 182 procent från 2022 till 2027.

(2023-09-20) Den samlade globala bioplastproduktionen 2022 uppgick till cirka 2,23 miljoner ton och enligt beräkningar som gjorts av bland annat tyska nova-Institute beräknas produktionen år 2027 komma att öka till cirka 6,29 miljoner ton, dvs en ökning på drygt 182 procent.

Efter en viss stagnation orsakad av Covid-19-pandemin förväntas tillverkningen av bioplaster skjuta fart rejält under de kommande åren. En orsak till den förväntade expansionen är att det i dag finns biobaserade alternativ till nästan alla konventionella, oljebaserade plastmaterial.

Förväntad utveckling av den globala bioplastproduktionen fram till 2027. Klicka i bilden för större version. (Graf European Bioplastics)

Den starka utvecklingen av polymerer som PLA (polymjölksyra), PHA (polyhydroxyalkanoater), biobaserade PA (polyamider) och den stadiga tillväxten av biobaserad PP (polypropen) betyder att produktionskapaciteten ökar markant globalt och även kommer att innebära ökad diversifiering, med användande av bioplaster inom allt flera produktområden.

Förpackningar utgör fortfarande det största användningsområdet för bioplaster. 2022 användes nästan hälften (48 procent) av globalt producerade bioplaster till förpackningar. Prognoserna fram till 2027 tyder på att förpackningsområdet kommer att fortsätta att dominera bioplastmarknaden, men segment som fordon, transport, jordbruk, el och elektronik kommer att öka sina relativa andelar under de kommande åren.

När det gäller geografisk fördelning av bioplastproduktionen så kommer Asien att behålla sin position som ett stort produktionsnav och öka dagens cirka 40-procentiga andel av den globala produktionen till mer än 60 procent år 2027! Europas andel, som i dag uppgår till cirka 25 procent av bioplastproduktionen, kommer att minska avsevärt under de kommande åren, liksom utvecklingen för andra världsregioner förutom Asien.

(Källa European Bioplastics)

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar