
När entreprenören och cellulosaforskaren Christopher Carrick för flera år sedan experimenterade hemma i sitt kök med att försöka omvandla restmaterial från skogsindustrin till bioplast togs också de första stegen till det som i dag är det framgångsrika svenska företaget Lignin Industries AB!
(2025-01-23) Christopher Carricks experiment byggde på idén att lignin – ett organiskt material som finns i riklig mängd i träd och andra växter och som är en vanlig restprodukt vid exempelvis massatillverkning – skulle kunna användas som råvara för att tillverka ett biobaserat och plastliknande material.

Ur Christopher Carricks köksexperiment, där han började med att gjuta Star Wars-figurer (!) i iskubsformar av upphettade blandningar av lignin och vegetabilisk olja, växte så småningom fram ett fungerande bioplastmaterial och en tillverkningsprocess, som i sin tur lade grunden till företaget.
Grundades år 2018
År 2018 grundades Lignin Industries av Christopher Carrick och med hjälp av stöd och ekonomiska bidrag från bland annat Vinnovas strategiska innovationsprogram BioInnovation samt Energimyndigheten och privata investerare vidtog en utvecklings- och uppskalningsfas som varade i nästan fem år. Resultatet blev ett ligninbaserat termoplastmaterial och en tillverkningsprocess som patenterats och varumärkesskyddats under namnet Renol®.
Tillverkningsprocessen hos Lignin Industries innebär i korthet att lignin i pulverform blandas med vegetabilisk olja, vanligen i blandningsförhållandet 90 procent lignin och 10 procent olja. Blandningen samt olika additiv genomgår knådnings- och uppvärmningsfaser och resultatet blir ett trådformat material som kyls ner och klipps till mindre granulatbitar, vilka levereras till kunder inom plastindustrin.

Potentialen är stor
”Vi på Lignin Industries tror på en framtid där hållbar plast är en norm och inte bara ett undantag. Vi vill bidra till detta med hjälp av lignin, utan att industrin ska behöva förändra sättet de arbetar på i dag. Infrastrukturen finns redan på plats för att använda Renol® i stor skala och vår lösning fungerar smidigt inom befintliga processer. Potentialen är stor! En avgörande faktor för att ta nästa steg och påskynda processen är att hitta rätt partners som delar vår passion för minskade utsläpp och som vill bidra till att vår patenterade teknik når ut på marknaden”, säger Lignin Industries VD Fredrik Malmfors.
Ett drop-in-material
Renol® är ett så kallat drop-in-material, vilket innebär att det används tillsammans med återvunnen plastråvara och/eller konventionell fossil plast, där Renol® i olika procentandelar ersätter den oljebaserade plasten. Lignin Industries levererar Renol® i granulatform till sina kunder, vilka blandar ligninmaterialet med sin egen plastråvara och smälter ner blandningen för att sedan tillverka olika plastprodukter. En blandning av Renol® och fossil plast kan processas och konverteras på samma sätt som helt fossil plastråvara, vilket underlättar handhavandet hos kunderna och eliminerar dyra nyinvesteringar.

Hur stor del Renol® som kan blandas in beror främst på i vilken typ av fossil plast som inblandningen ska ske. Vanliga plastsorter, som kan blandas med Renol®, är polyeten (PE) och polypropen (PP) och inblandningsprocenten för Renol® ligger i dagsläget på mellan 15 och 40 procent. Man har också utvecklat en speciell Renol®-kvalitet, som lämpar sig för inblandning i ABS termohårdplast.
Lignin är ett sekundärmaterial
”Med Renol® erbjuder vi ett bioplastmaterial som den konventionella plastindustrin känner sig bekväm med. Vår målsättning är att utveckla och förfina våra Renol®-kvaliteter, så att de i allt högre grad kan ersätta den fossila oljan i plasterna”, säger Fredrik Malmfors.
Lignin Industries uppger att lignin är en utmärkt råvara eftersom det är ett s.k. sekundärt material, som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion. Ligninet kommer till Lignin Industries främst från skogs- och massaindustrin, där restströmmarna av lignin är särskilt stora. Man får även lignin från avfall och restströmmar inom jordbrukssektorn och man tittar också på möjligheten att använda den speciella typ av lignin som uppstår som restavfall vid stora bioraffinaderier.
Kontor och tillverkning i Knivsta
Lignin Industries huvudkontor och tillverkningsenhet ligger i Knivsta, cirka fem mil norr om Stockholm, där man förutom den fullskaliga tillverkningslinjen, som har en årskapacitet på drygt 2.000 ton, även har ett utvecklingslaboratorium med en mindre processlinje för testkörningar. Lignin Industries anlitar även externa producenter, som producerar Renol® för Lignin Industries räkning.
Fyra frågor till Lignin Industries VD:

Nordisk Bioplastförening ställde fyra frågor till Lignin Industries VD Fredrik Malmfors (FM) om företagets medlemskap i NBF och om dess syn på plaster i allmänhet och bioplast i synnerhet. Här är hans svar:
NBF: Varför är Lignin Industries AB med i Nordisk Bioplastförening och vad betyder medlemskapet för er?
FM: För oss är det självklart att vara med och driva branschfrågor i olika forum. Vi är till exempel aktiva i European Bioplastics med påverkansarbete gentemot politiker och andra intresseorganisationer inom EU. Det är viktigt att Nordisk Bioplastförening är aktiva både i Sverige och i Norden för att driva branschfrågor och påverka här. Detta arbete behövs intensifieras inte minst med aktiviteter i media och samarbeten av olika slag och vi ser fram emot att kunna bidra här.
NBF: Hur stor andel av era produkter består (helt eller delvis) av bioplast och hur kommer detta att förändras i framtiden?
FM: Lignin Industries använder lignin som råvara för att tillverka en biobaserad termoplast, ett drop-in material som kan användas i applikationer av PE, PP och ABS-plast. Hela vår verksamhet baseras på biobaserad plast och detta är något som kommer att kvarstå framöver.
NBF: Vad tycker ni om den pågående så kallade ”plastdebatten” och om plastens roll i samhället?
FM: Det finns tyvärr många förutfattade meningar, fördomar och felaktiga fakta som figurerar om plast i dag. Vi anser att plast tillverkad av förnybara och/eller återvunna råvaror absolut är ett material för framtiden. Rätt plast på rätt plats, kan man säga, och det betyder att plasten utnyttjas för dess goda egenskaper i olika sammanhang, till exempel lång livslängd, funktionell prestanda, slitstyrka, stabilitet eller formbarhet beroende på behov. Vår vision för den moderna plasten är att ingen fossilbaserad jungfrulig råvara används och att materialet är utformat så att det går att återvinnas. Vi är övertygade om att återvinning är EN väg framåt, men det kommer inte att räcka att endast använda återvunnen, fossilbaserad råvara, man måste satsa fullt ut på alternativ, biobaserad råvara dessutom.
NBF: Hur ser ni på framtiden för bioplaster generellt och kan bioplaster bidra till att synen på plast som material förändras?
FM: Vi är övertygade om att biobaserade plaster kommer att vara en förutsättning för plastindustrins överlevnad på lång sikt. Inte minst lagstiftningen kommer att visa vägen. Några aktuella exempel är det nya regleringsbrev som Naturvårdsverket fick vid årsskiftet 2024/2025 som trycker på utfasningen av primär fossil plastråvara. Samma inriktning finns i Fossilfritt Sveriges nya uppdrag från regeringen.
Återvinning av plast är naturligtvis också viktig, men komplexiteten inom det området gör att det är svårt att få några snabba resultat. Fungerande och skalbara biobaserade alternativ är därför nödvändigt – och självklart ska även dessa vara återvinningsbara.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2025
jp.press@jppa.one
N.B.: Lignin Industries har ingått ett viktigt leverans- och samarbetsavtal med Hellyar Plastics, som är en ledande oberoende plastdistributör och kompounderare i Storbritannien. Läs mer HÄR!
Kort info om Lignin Industries:
Lignin Industries AB
Rubanksgatan 9
741 71 Knivsta
Hemsida: https://www.lignin.se
Kontaktperson: Christopher Carrick, CTO, grundare & styrelseordf. (bilden t.v.)
Mobil: 070 554 54 41
Mail: christopher.carrick@lignin.se