Lyckad kommersiell produktion av hemkomposterbar PHA-film

Text:christian
PUBLICERAD: 11 juni 2021

Globala bioplastföretaget EarthFirst Films, som ingår i belgiska Sidaplax, meddelar att man genomfört den första kommersiella produktionen av en helt hemkomposterbar PHA-förpackningsfilm.

(2021-06-11) EarthFirst Films PHA-bioplastfilm (polyhydroxyalkanoate) är tillverkad av Danimer Scientifics PHA-polymer Nodax och är avsedd för användning inom ett brett utbud av filmapplikationer inom livsmedel, drycker, snabbmat, food service, event etc. samt för många andra typer av konsumentförpackade produkter och produktsegment.

”Detta är den första i en serie av nya och avancerade lösningar med hemkomposterbara bioplastfilmer, som vi kommer att lansera under de kommande 12–18 månaderna. Vi är mycket glada över att kunna lägga till PHA i vår EarthFirst®-portfölj av biopolymerbaserade filmer och vi uppskattar stödet vi fick från Danimer för att göra detta till en framgång”, säger George Thomas, VD för EarthFirst Films.

Även om de ingående PHA-polymererna i sig redan är certifierade, kommer EarthFirst Films PHA-film nu att genomgår en screening för biologisk nedbrytning och hemkomposterbarhet, innan den erhåller full certifiering.

”Hemkomposterbara filmer är en katalysator för en större användning av EOL-alternativ (End-of-Life) för flexibla förpackningar. Och vi är engagerade i att hjälpa varumärken att sänka sitt CO2-fotavtryck, som svar på konsumenternas önskemål”, tillägger Chris Schaefer, Global Marketing Director hos EarthFirst Films.

Danimer Scientifics Nodax PHA, som tillverkas med rapsolja som primärt råmaterial, har sju certifieringar utfärdade av österrikiska certifieringsorganet TÜV AUSTRIA och bryts ner i såväl industriell som hemkompost. Polymeren är biologiskt nedbrytbart under anaeroba förhållanden i jord, sötvatten och marina miljöer och är till 100 procent biobaserad.

Text Bo Wallteg + JP Press

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2021
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar