NBF:s seminarieturné blev en succé – fulla hus i tre huvudstäder!

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 18 september 2019

Det blev succé och fulla hus när Nordisk Bioplastförening (NBF) gav sig ut på seminarieturné till de nordiska huvudstäderna Helsingfors, Stockholm och Oslo. Seminarierna blev ett bra bevis på att intresset för bioplaster ökar snabbt i dessa tider, då fossilbaserade plastmaterial ifrågasätts från många håll.

(2019-09-18) Det var ett omfattande program, som NBF hade ställt samman. Femton presentationer hanns med varje dag i Helsingfors, Stockholm och Oslo. På plats fanns både internationella och inhemska presentatörer, exempelvis var Hasso von Pogrell, VD för organisationen European Bioplastics en av huvudtalarna.

Varje seminarium inleddes med frågan om vi ska ha ångest inför plastindustrins framtid, och där behandlades plastindustrin i stort. I Finland var det Vesa Kärhä från Muoviteollisuus, som gav sin syn på detta, i Sverige Lena Lundberg från IKEM och i Norge Ole Jan Myhre från Norner. Därefter var programmet i stort sett detsamma i samtliga länder.

”I planeringsarbetet inför turnén var det svårt att bedöma hur många som skulle kunna tänkas anmäla sig. Vi tyckte att vi garderade oss bra och bokade upp stora lokaler med plats för ett hundratal i Helsingfors, nära 200 i Sverige och drygt 100 i Norge, men det visade sig att vi kunde tagit i lite mer”, säger föreningens ordförande Hans Friedsam.

I Finland fyllde NBF lokalen och i Sverige blev det nästan kaos, när anmälningarna trillade in och en del valde till och med att ställa sig i kö på morgonen, för att se om det var någon anmäld som inte dök upp. Och i Norge var det stort tryck in i det sista och man tvingades tyvärr meddela en del intresserade att de inte fick plats.

”Totalt hade vi runt 440 personer med stort intresse och många frågor, och vi ökade antalet medlemsföretag i föreningen under de här dagarna och jag tror det kommer fler anmälningar inom kort. Nu har vi passerat 60 medlemmar och är därmed en av de riktigt stora, kanske till och med den största bioplastföreningen i Europa”, konstaterar en nöjd Hans Friedsam.

Och Köpenhamn då, undrar kanske någon? Jodå, någon gång i början av nästa år bygger Nordisk Bioplastförening ett seminarieprogram även där. NBF har haft seminarium där tidigare vid två tillfällen och då har antalet deltagare varit stort.

Text och bilder: Bo Wallteg

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019
jp.press@comhem.se

Här nedan ett galleri med bilder på föredragshållare och lite annat från seminarierna i de tre huvudstäderna (Seminarieplats inom parantes) :

 

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar