Nederländsk supermarketkedja först med flaskor i bioplasten PEF

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 7 december 2023

PEF är ett bioplastmaterial, som det pratats om länge. Nu är det snart dags att kommersialisera materialet och först ut att använda PEF i en förpackning blir den nederländska supermarketkedjan Albert Heijn.

(2023-12-07) Det är det likaledes nederländska företaget Avantium som producerar det helt växtbaserade och cirkulära bioplastmaterialet PEF (polyetylenfuranoat), vilket kan användas för olika former av förpackningar.

Avantium tillverkar PEF med sin egen YXY-teknologi, där man på katalytisk väg omvandlar växtbaserat socker till PEF. Bioplasten lämpar sig bl. a. till dryckesflaskor. (Bild Avantium)

Avantiums PEF är en 100 procent växtbaserad och helt återvinningsbar polymer, som kan användas till ett brett utbud av applikationer inklusive flaskor och andra förpackningar samt filmer och textilier. PEF har överlägsna barriäregenskaper, vilket förlänger hållbarheten för drycker och livsmedel.

I Delfzijl, i nederländska provinsen Groningen, bygger Avantium för närvarande världens första kommersiella anläggning för produktion av fem kiloton FDCA (furandikarboxylsyra), den viktigaste byggstenen för PEF. Kommersiell produktion förväntas starta under andra halvan av 2024. Därefter kommer PEF-produktionen att skalas upp ytterligare till anläggningar på 100 kiloton eller mer för storskalig produktion av FDCA och PEF genom tekniklicensiering.

Marit van Egmond, Albert Heijn, och Tom van Aken, Avantium, ser fram emot lanseringen av Albert Heijns egna juicevarumärke i flaskor av bioplasten PEF. (Bild Avantium)

Tom van Aken, VD för Avantium, är nöjd med partnerskapet med Albert Heijn.
”Vi är stolta över att Albert Heijn är den första stormarknadskedjan, som börjar använda PEF för förpackningar. Med Albert Heijn som partner kan Avantium skala upp och expandera PEF-värdekedjan ytterligare för att möta den växande globala efterfrågan på cirkulära och förnybara materiallösningar. Det är vad materialövergången handlar om: att säkerställa att konsumenter kan få tillgång till hållbara och innovativa produkter i kommersiell skala”, säger Tom van Aken.

Refresco, en global leverantör av dryckeslösningar med säte i Nederländerna, kommer att producera Albert Heijns nya fruktjuiceflaska gjord av PEF-materialet. Det blir den första PEF-applikationen som introduceras i Albert Heijns butiker, när Avantiums kommersiella anläggning för PEF är i drift. Albert Heijn blir också den första stormarknadskedjan i världen som introducerar PEF-förpackningar för egna märkesvaror.

”Som leverantör av dryckeslösningar letar vi ständigt efter innovativa sätt att producera läskedrycker, fruktjuicer och andra drycker. Att minska, återvinna och göra förpackningar mer hållbara är en viktig del av vår strategi. Med PEF kan vi erbjuda en alternativ hållbar förpackningslösning till våra kunder. Vi är därför glada över att Refresco, Avantium och Albert Heijn nu arbetar tillsammans för att få ut denna nya fruktjuiceflaska på marknaden”, kommenterar Alexander van Assouw, VD för Refresco Benelux.

Text chefredaktör Bo Wallteg, Packnews

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Tidigare NBF-artiklar om bioplasten PEF:

Finska VTT: Nu kan vi tillverka bioplastflaskor av apelsinskal (Läs HÄR!)

Livscykelanalys visar: Dryckesflaskor i PEF har bättre egenskaper än PET (Läs HÄR!)

Avantium allt närmare helt bioplastbaserad dryckesflaska (Läs HÄR!)

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar