Nestlé och Danone i allians kring utveckling av dryckesflaskor med 100 procent bioPET

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 6 mars 2017
Globala livsmedelskoncernerna Schweiz-baserade Nestlé och franska Danone startar samarbete med målet att utveckla plastflaskor tillverkade av 100 procent biobaserad PET. Samarbetet sker tillsammans med Kalifornien-baserade biomaterialföretaget Origin Materials i West Sacramento i ett partnerprojekt, som fått namnet NaturALL Bottle Alliance.
Målen för NaturAll Bottle Alliance

(2017-03-06) Origin Materials, som nyligen bytt namn från Micromidas Inc., har redan kunnat tillverka plastflaskor innehållande 80 procent bioPET i sin pilotanläggning i West Scaramento. Företaget uppför i år en ny anläggning, där man räknar med att man nästa år i kommersiell skala kunna producera flaskor med minst 60 procent bioPET. Den produktionen beräknas uppgå till 5.500 ton bioPET.

”Den teknik , som används i dag på marknaden, gör det endast möjligt att tillverka plastflaskor med 30 procent bioPET, men vår banbrytande teknik syftar till att uppnå kommersiell produktion av 100 procent bioplastbaserade PET-flaskor. Med hjälp av våra allianspartners kommer vi att kunna skala upp en teknik, som vi redan visat på pilotnivå”, säger Origin Materials VD John Bissell.

Origin Materials VD John Bissell

Nestlé och Danone har beslutat att gå samman i den nu formade alliansen, sedan de två globala livsmedelsjättarna var för sig upptäckt och blivit intresserade av Origin Materials arbete och produkter.

”Vi tror att det är möjligt att ersätta traditionella fossila material med biobaserade förpackningsmaterial. Genom att samarbeta och föra samman våra resurser och vår kompetens kan den här alliansen snabbare utveckla 100-procentigt förnybar och biobaserad PET-plast i kommersiell skala”, säger Danones forsknings- och utvecklingschef Fredric Jouin.

Fredric Jouin, Danone

Origin Materials teknik går ut på att man använder biomassa från återvunnen kartong, sågspån och träflis. Cellulosan i dessa produkter konverteras till biobaserad paraxylen, som används för tillverkning av PTA (purified terephthalic acid), vilket i sin tur utgör 70 procent av den biobaserade PET:n. Övriga 30 procent kommer från MEG (monoetylenglykol och tereftalsyra), som tillverkas av växtbaserad etanol.
Origin Materials siktar också på att i framtiden kunna använda andra biobaserade restprodukter som risskal, halm och andra jordbruksrester som råmaterial i sin produktion. Strategin är att inte behöva använda sådana organiska produkter, som tar i anspråk resurser eller jordbruksmark, vilka används för livsmedelsproduktion.

Klaus Hartwig, Nestlé Waters

Målet för NaturALL Bottle Alliance är att redan till år 2020 ha utvecklat en process för produktion av en PET-kvalitet, som till 75 procent består av biobaserade råvaror. I slutet av år 2022 räknar man med att ha utvecklat PET med minst 95 procent biobaserat material och därefter är det slutliga målet en 100-procentigt biobaserad PET-plast.

”Det är otroligt att tänka sig att inom en snar framtid kommer industrin att kunna använda ett förnybart förpackningsmaterial, som inte konkurrerar med livsmedelsproduktion och som bidrar till en bättre planet”, säger Klaus Hartwig, FoU-chef på Nestlé Waters.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar