Företaget Saveggy har ingått partnerskap med odlarna.se inför kommersiell lansering av en ätbar, växtbaserad skyddsbarriär, som kan ersätta plasten på gurkor.
(2023-10-05) Lundabaserade Saveggy AB har utvecklat en växtbaserad, ätbar skyddsbarriär som förlänger hållbarheten på frukt och grönsaker. Skyddsbarriären uppges förlänga hållbarhetstiden på gurkor med tre till fyra gånger. Tekniken har utvecklats och validerats i samarbete med bland andra Lidl Sverige och ICA.
Saveggy och odlarna.se, som är en producentorganisation för svenskodlade gurkor och tomater, ska tillsammans utveckla en produktions- och förpackningslinje med en teknologi som är skräddarsydd för att skydda gurkor med Saveggys biocoating. Syftet är att ersätta dagens plastförpackningar.
Projektet stöds av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (EARFD) genom det Europeiska innovationspartnerskapet för jordbruk och målet är en bred kommersiell lansering på den svenska marknaden år 2024.
”Vi är mycket glada över att ha etablerat detta partnerskap. Vi har samarbetat nära med odlarna.se och betydande återförsäljare för att anpassa och förbättra vår produkt i enlighet med konsumenternas önskemål. Vi ser med stor förväntan fram emot att ta det viktiga steget mot vår första kommersiella lansering”, säger Vahid Sohrabpour, medgrundare och VD för Saveggy.
Text Bo Wallteg, packnews.se
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one
N.B.: Vi har tidigare skrivit om Saveggy och deras biobaserade skyddscoating. Läs HÄR och HÄR.