
Forskare i Nederländerna har utvecklat ett AI-baserat maskininlärningsprogram som kan användas för att skapa helt nya och ”skräddarsydda” biologiskt nedbrytbara polymerer. AI-modellen, som fått namnet PolySCOUT, testas nu av forskningsorganisationen TNO i Nederländerna.
(2025-01-31) En av nyckelforskarna bakom PolySCOUT är Milad Golkaram, som är assisterande professor vid universitetet i Maastricht och plast- och polymerforskare vid TNO. Tillsammans med sina teamkolleger har han utvecklat ett AI-baserat program som skräddarsyr den kemiska strukturen hos just den polymer man önskar.

”Om man vill ha ett material med vissa egenskaper, så anger man dessa egenskaper i modellen, och sedan producerar PolySCOUT en kemisk struktur för en lämplig polymer. Vi skapar något unikt och tänjer på gränserna för vetenskap och teknik inom detta område. Det är jag stolt över!”, säger Milad Golkaram.
AI-modellen testas nu av den oberoende forskningsorganisationen TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) i ett samarbete med nederländska textiltillverkaren Senbis. Med hjälp av PolySCOUT ska TNO och Senbis utveckla syntetiska plastbaserade textilfibrer, som är biologiskt nedbrytbara och inte avger mikroplast.
Enligt forskarteamet får man inte bara förslag på skräddarsydda polymerer via AI-modellen, man sparar också mycket tid. Att utveckla nya polymerer i laboratorier kan ta flera år, men med PolySCOUT går det mycket snabbare.
”Med maskininlärning lär sig vår AI-modell mer och mer om egenskaperna hos polymerer. Den kan känna igen korrelationer snabbare än människor och kan dra slutsatser från dem. Det betyder att man faktiskt får det önskade resultatet nästan omedelbart”, framhåller Milad Golkaram, som nominerats till TNO:s Young Excellent Researcher Award 2024 för sin forskargärning.
Milad Golkaram och hans team utgör en tvärvetenskaplig expertgrupp där medlemmarna kompletterar varandra med sina djupgående kunskaper inom områden som polymervetenskap, hållbarhet, AI, etc.
”En del är skeptiska till användningen av AI eller tycker det verkar för komplicerat. Men de blir alltid positivt överraskade när vi visar dem vad vi kan göra med med vår AI-modell. Som ett resultat har vi nu flera företag som vill arbeta med oss, särskilt i Nederländerna. Att få fotfäste i resten av Europa är vår nästa utmaning”, avslutar Milad Golkaram.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2025
jp.press@jppa.one