Nytt produktområde för bioplaster: superrealistiska leksaksmodeller!

Text:patrik
PUBLICERAD: 18 november 2016
Italienska bioteknologiföretaget Bio-on och likaledes italienska Italeri, som är en ledande tillverkare av hobby- och leksaksmodeller, håller just nu på att slutföra omfattande tester, där en specialutvecklad bioplast används för att skapa superrealistiska figurer och modeller i skalan 1:72.
Italeri testar det nya bioplastmaterialet för att tillverka sina tre centimeter höga skalmodeller av soldater. Processen kräver extrem precision och Italeri meddelar att hittills har bioplastmaterialet klarat testerna med glans.
italeri-modell
Exempel på skalenliga soldatfigurer från Italeri.

(2016-11-18) Den speciella bioplasten har utvecklats av Bio-on, som liksom Italeri har sitt säte i Bologna, och den har fått beteckningen Minerv PHA Supertoys. Plasten är en vidareutveckling av Bio-ons bioplast Minerv PHA, som man började utveckla år 2007 och som bland annat kan ersätta fossila plaster i leksaker och andra produkter avsedda för barn.

Bioplasten Minerv PHA är enligt Bio-on världens första helt biobaserade PHA-plast (PHA = polyhydroxyalkanoates) och den är naturligt nedbrytbar i vatten och jord utan användning av kemiska lösningsmedel. Nedbrytningen sker genom naturlig jäsning med hjälp av bakterier, som kommer från icke-livsmedelsbaserade biprodukter från jordbruk.

Minerv PHA sägs ha utomordentliga egenskaper, som gör bioplasten lämplig för såväl extrudering som formsprutning. Plasten kan användas för att tillverka ett flertal produkter inom biomedicin, förpackningar, kläder, leksaker, fordon, m fl.

Marco Astorri, Bio-on.
Marco Astorri, Bio-on.

Den speciella ”leksaksplasten” Minerv PHA Supertoys betecknas som säker, hygienisk och biologiskt nedbrytbar. Enligt Bio-on uppfyller den med råge bestämmelserna i det nya EU-direktivet 2009/48/EC, också känt som TDS-direktivet (Toy Safety Directive).

”Vi är mycket glada att för omvärlden kunna presentera resultatet av detta viktiga samarbete med Italeri, ett företag som lett utvecklingen inom skalmodeller. Detta ger oss möjligheter att utveckla nya användningsområden där tusentals olika modellobjekt, vilka kräver extremt höga nivåer av precision, kan tillverkas med vår bioplast Minerv PHA Supertoys”, säger Bio-on S.p.A:s ordförande Marco Astorri.

”Det är mycket intressant och lovande att skapa nya modeller med ett helt naturligt och eko-hållbart material. Efterfrågan på miljövänliga och hållbara produkter kommer i framtiden att öka alltmer inom leksaks- och hobbybranschen och vårt företag kommer där att spela en ledande roll”, säger Gian Pietro Parmeggiani och Giuliano Malservisi, grundarna av Italeri S.p.A.

“Att arbeta med Italeri är mycket viktigt, eftersom det ger oss möjlighet att skapa mycket komplexa modeller, vilka även kan tillverkas i större skala. Den höga kvalitet och de minimala toleranser, som Italeri kräver, visar att vi även kan göra högkvalitativa produkter inom ett flertal andra branscher”, avslutar Marco Astorri.

Utvecklingen av bioplasten Minerv PHA Supertoys fortsätter hos Bio-on och till slutet av år 2017 räknar man med att ha två kvaliteter av plasten: Minerv PHA Supertoys typ ”R”, som är rigid och extra stark, och Minerv PHA Supertoys typ ”F”, som är mer formbar och flexibel.

Resultaten av Bio-ons och Italeris tester med skalenliga figurer och modeller kommer att presenteras under den stora leksaksmässan Spielwarenmesse, som äger rum i tyska Nürnberg 1 -6 februari 2017.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar