Premiär för Dow i Nordamerika med bioplast från jordbruksrester

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 8 juni 2023

Kemi- och polymerjätten Dow har träffat avtal med Pennsylvania-baserade företaget New Energy Blue om gemensam utveckling och produktion av bioetylen, baserad på restmaterial från majsodlingar.

Vid anläggningen i Iowa ska 275.000 ton spill från majs bearbetas årligen (Bild PxHere)

(2023-06-08) Samarbetet är Dows första nordamerikanska avtal där man utnyttjar jordbruksrester för produktion av bioplaster. Det uppger företaget i en pressrelease.

Enligt avtalet ska Dow stödja uppförandet av en ny anläggning, kallad New Energy Freedom, i Mason City, Iowa, där New Energy Blue, som är specialiserade på biokonverteringsprojekt, årligen ska bearbeta 275.000 ton blad, stjälkar och andra växtrester från nordamerikanska majsodlingar.

Majsresterna ska omvandlas till andra generationens etanol samt rent lignin. Cirka hälften av etanolen ska sedan köpas in av Dow och omvandlas till biobaserad etenråvara för bioplastprodukter.

Thomas Corle, New Energy Blue. (Bild fr LinkedIn)

”Vi är glada över att arbeta med Dow för att hitta lösningar som skapar biobaserad plast från förnybara resurser. Genom att använda biomassarester från olika grödor bygger vi tillsammans en framtid, inte bara för majsodlarna i Iowa utan för jordbrukare över hela Amerika och runt om i världen och gör det möjligt att minska koldioxidutsläppen från jordbruk, stödja bönder på landsbygden och möjliggöra produktion av hållbar, koldioxidsnål bioplast”, säger Thomas Corle, VD för New Energy Blue.

Karen S. Carter, Dow. (Bild Dow)

I avtalet ingår också att Dow får framtida kommersiella leveransmöjligheter från ytterligare fyra New Energy Blue-projekt, vilket i sin tur stöder New Energy Blues förmåga att skala upp sin produktion och stödja nordamerikanska bönder genom att tillhandahålla en pålitlig marknad för jordbruksrester. De fem projekten förväntas innebära ett minskat utsläpp av växthusgaser med över en miljon ton varje år. Dows andel av dessa fem projekt kommer också att leda till en minskning av Dows inköp av fossila bränslen och efterföljande utsläpp av växthusgaser.

”Vi tillvaratar värdet av jordbruksrester i detta nya partnerskap med New Energy Blue. Genom att vi köper deras biobaserade eten, hjälper vi till att möjliggöra innovationer inom avfallsåtervinning, möta kraven på biobaserad plast från kunder och stärka ett ekosystem för mångsidiga och förnybara lösningar”, säger Karen S. Carter, Dows VD för Packaging & Specialty Products.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar