Rotskydd av bioplast ger effektivare gummiproduktion i Thailand

Text:patrik
PUBLICERAD: 27 september 2016
Rotskydd, som tillverkas i bioplast, är tänkta att ersätta traditionella rotskydd av oljebaserad polyeten eller polypropen vid thailändska gummiplantager. De konformade skydden (bilden ovan), som skyddar rötterna hos unga, plantskoledrivna, gummiträd fram tills de planteras, kommer att brytas ner naturligt i jorden, till skillnad från dagens PE-påsar eller PP-koner, vilka ofta lämnas vind för våg och förorenar den lokala miljön kring plantagerna.

(2016-09-27) Produktion av naturligt gummi från gummiträd är en nyckelindustri i Thailand. År 2012 var gummiproduktionen nummer två av jordbruksrelaterade industrier i Thailand, endast överträffad av risodlingar. År 2015 producerade Thailand cirka 4,5 miljoner ton naturligt gummi och varje år planteras 90 miljoner nya gummiträd på landets gummiplantager.

De nya rotskydden i bioplast har utvecklats av globala biopolymerföretasget Corbion i samarbete med thailändska Maxrich, som tillverkar bionedbrytbara förpackningar för livsmedel, etc.

Bioplastkonerna sägs ge flera fördelar vid odling av gummiträd. De unga gummiträdens rotningsförmåga förbättras, gummikvaliteten blir bättre, trädens livslängd ökar och odlarna får ett miljömässigt hållbart alternativ till de traditionella icke biologiskt nedbrytbara rotskydden.

Bioplasten i de nya rotskydden ska tillverkas i Corbions PLA-polymer Purac tillsammans med andra bioploymerer. Blandningen av biopolymerer ska anpassas efter de klimatiska förhållanden, som råder vid olika plantskolor och plantager i Thailand, beroende på geografisk belägenhet.

Den PLA-plast, som ska användas, kommer att framställas ur sockerrör, som odlas lokalt i Thailand, vilket gör hela projektet till ett verkligt cirkulärt och lokalt koncept.

Corbion är på väg att bygga en PLA-fabrik i Thailand, som ska ha en årskapacitet på 75.000 ton PLA, och de bioplastbaserade och konformade rotskydden kommer att tillverkas av Maxrich.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2016
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar