San Diego-baserade företaget Genomatica har ingått ett flerårigt samarbetsavtal med italienska nylonproducenten Aquafil SpA med avsikt att utveckla och producera biobaserad kaprolaktam, som är en mellanprodukt vid tillverkning av nylon och som ibland kallas för ”nylonsalt”.
(2018-02-12) Genomatica kommer att arbeta tillsammans med Trento-baserade Aquafil för att anpassa Genomatics befintliga Geno CPL-process för att tillverka kaprolaktam med hjälp av växtbaserade förnybara ingredienser, i stället för de oljebaserade polymermaterial, som traditionellt används av nylonindustrin.

Företagen räknar med att man ska kunna utveckla en miljövänlig tillverkningsteknik för produktion av biobaserad kaprolaktam. Produktionstekniken förväntas ge bättre ekonomi, inte minst för mindre tillverkningsanläggningar inom nylonindustrin.
Den globala kaprolaktam-marknaden uppskattas uppgå till mer än 125 miljarder kronor årligen.
Italienska Aquafil grundades 1968 och tillverkar nylonprodukter och –föreningar i 15 tillverkningsenheter runt om i världen.
År 2011 lanserade Aquafil sitt Econyl Regeneration System, som innebär att man tillverkar fullgod nylon av 100 procent återvunnet nylonavfall (bilden överst). Denna nylonkvalitet används av ett antal globala varumärkesägare inom sportkläder, mode, lyxprodukter och mattor.

”Vi ha bevisat med framgångarna med Econyl att det går att spela en aktiv roll i en cirkulär ekonomi. Vi strävar efter att vara en ledare inom hållbar nylonproduktion och vi är glada över att vi nu tillsammans med Genomatica kan vara först med att erbjuda våra kunder den nya biobaserade tekniken”, säger Aquafils ordförande och koncernchef Giulio Bonazzi.
Genomatica har sedan tidigare haft framgång med biobaserad butandiol, som används för att tillverka plast- och gummiråvaran butadien. Vidare används Genomaticas bio-BDO-process på licens av plast- och kemikaliekoncernerna BASF SE och Novamont SpA.
”Visionära företag som Aquafil är bra kunder, som tillför alltfler hållbara produkter till marknaden”, säger Genomaticas VD Christophe Schilling i en kommentar.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2018
jp.press@comhem.se