Helsingborgsbaserade GAIA BioMaterials grundare Åke Rosén tilldelades ett nationellt hedersdiplom och 25.000 kronor vid årets SKAPA Innovationsgala, som hölls den 9 november på Tekniska Museet i Stockholm.
Åke Rosén, som tidigare utsetts till vinnare av det regionala SKAPA-priset för Skåne (läs HÄR), fick sitt hedersomnämnande för metoden att tillverka ”Biodolomer – en biologiskt nedbrytbar bioplast”.
(2017-11-21) ”Det här känns väldigt stort. Inte bara för mig personligen och för GAIA BioMaterials, men framförallt för arbetet med att ersätta en ohållbar konsumtion baserad på traditionella fossila plaster. Fossila plaster bryts aldrig ner, om de hamnar i hav och mark. Djurlivet blir påverkat, vilket ger många negativa effekter, plus alla plastberg som byggs upp”, sade Åke Rosén i en kommentar till utmärkelsen och priset.
Gaia BioMaterials har skapat ett biomaterial. som är fullt nedbrytningsbart och komposterbart och som i princip kan ersätta upp till 80 procent av våra volymplaster. Inga mikroplaster blir kvar. Målsättningen är att använda förnyelsebara råvaror, som kan omvandlas till förnyelsebar energi och ingå i en cirkulär ekonomi.
”Jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt att ta fram nya material, som förbättrar och förenklar folks vardag, men att bidra till att säkra våra barns framtid genom att ersätta fossila och icke nedbrytbara plaster är det som jag känner starkast för”, säger Åke Rosén.
Tidigare på dagen, innan det var dags för riksfinalen och SKAPA-galan på Tekniska Museet, hann Åke Rosén även med att göra en uppskattad presentation av sin innovation inför deltagarna på mässan ”Eget Företag” på Stockholmsmässan.
GAIA BioMaterials ställde där ut inom ramen för ”Biodolomer for LIFE”, ett projekt som företaget driver tillsammans med Båstads kommun och återvinningsföretaget NSR AB, Helsingborg. Projektet har erhållit finansiellt stöd via EU:s LIFE-program.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se
——————————————-
N.B 1.: Bilden överst: Åke Rosén visar några av de bioplastprodukter, som Gaia BioMaterials tillverkar. (Bild YouTube-Gaia-Skapa 2017)
N.B 2.: Årets vinnare av det stora SKAPA-priset på 500.000 kronor blev Björn Garplind och Anders Friberg från
Östergötlands län, som fick priset för en innovation, som möjliggör avläsning av relativ fuktighet inuti konstruktioner utan förstörande åtgärder.