STEPS eller ”Sustainable Plastics and Transition Pathways” är namnet på ett omfattande svenskt forskningsprogram, som pågår vid Lunds universitet, och där ett av målen är att utveckla svensk produktion av nya mångsidiga byggstenar för plast från förnybar råvara för att ersätta fossil råvara.
I STEPS medverkar inte bara ett stort antal forskare inom flera områden vid Lunds universitet och andra forskningsanläggningar utan även plastrelaterade råvaruföretag, producenter och konverterare samt användare och återvinnare.
(2017-01-24) Målsättningen med STEPS är att utveckla plaster, som är baserade på bioråvara och som produceras på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi. Jordbruksprodukter, alger och skog är tänkbara råvarukällor. Plasterna ska ha önskade egenskaper och vara återvinningsbara.
Forskningsprogrammet har också som ambition att utveckla en miljövänlig och konkurrenskraftig teknik för att utveckla byggstenar till plast på basis av grön kemi och bioteknik.
I de nya processerna är ett mål att undersöka infångad koldioxid som möjligt inmatningsmaterial till industrin. Om det blir möjligt att tillverka framtidens plaster på det sättet skulle vinsten bli dubbel. Dels genom att utsläppen till atmosfären skulle minska, dels genom att plaster därmed skulle kunna fungera som kolsänka.
Ett ytterligare steg i programmet handlar om att utveckla policyfrågor, standardisering, återvinningssystem och ett förändrat konsumentbeteende, som stöder utvecklingen mot hållbar plast.
Enligt STEPS programförklaring definieras de tre forskningsområdena i programmet så här:
* utveckla produktionen av nya mångsidiga byggstenar för plast från förnybar råvara för att ersätta fossil råvara och undvika toxiska tillsatser,
* utveckla nya plaster med önskade egenskaper och som dessutom är återvinningsbara,
* analysera potentiella vägar till omställning för att ge underlag för policy och industriella strategier för hållbarhet på lång sikt.
Sammanlagt är det ett 20-tal forskare från Lunds Tekniska Högskola (LTH), Lantbruksuniversitetet i Alnarp och forskningskoncernen Swerea AB, som är sysselsatte inom STEPS. Forskarna representerar områden som kemi, kemiteknik, bioteknik, polymerteknik, produktutveckling, energi- och miljösystemanalys, m fl.
Från näringslivet deltar ett knappt 20-tal företag och aktörer, vilka representerar allt från råvaruföretag (ex. vis Nordic Sugar, Lyckeby, Södra) och plast- och kemiproducenter (ex. vis Perstorp, SEKAB) till användare som IKEA, Region Skåne, Bona, m fl. samt avfallshanterare och återvinnare som Sysav, Hans Andersson Plastics och Miljösäck.
Programchef för det forskningsområde, som är speciellt inriktat på utveckling av bioplaster, är Rajni Hatti-Kaul vid avdelningen för Bioteknik vid LTH.
De två andra forskningsområdena leds av Baozhong Zhang vid Centrum för analys och syntes och Lars J. Nilsson vid Miljö- och Energisystemanalys.
Forskningsprogrammet STEPS startades i fjol och ska pågå i fyra år. Budgeten för STEPS är på 60 miljoner kronor och av dessa ger Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) ett bidrag på 45 miljoner kronor.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017
jp.press@comhem.se