Sulzer introducerar ny processteknik för tillverkning av bioplasten PLA

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 14 december 2023

Schweiziska industriteknik- och tillverkningsföretaget Sulzer Ltd. har introducerat Sulac™, som är en ny licensierad teknologi för produktion av den mjölksyrabaserade bioplasten PLA (polylaktid).

(2023-12-14) Sulzer skriver i ett pressmeddelande att den nya tekniken kompletterar företagets portfölj av licensierade teknologier för tillverkning av PLA. Sulac™ stödjer omvandlingen av mjölksyra till laktid, vilket behövs för att producera PLA.

Divisionen Chemtech inom Sulzer har utvecklat Sulac-teknologin för att möta marknadens efterfrågan på laktidbiopolymeren PLA och i slutändan underlätta en bred användning av mer cirkulära och hållbara högkvalitativa plaster.

Sulzer Chemtech skriver att den licensierade tekniken gör det möjligt för PLA-tillverkare att sömlöst integrera nya kapaciteter för mjölksyra till laktid. Den underlättar också leverans av ett brett utbud av högkvalitativa, konkurrenskraftiga biopolymerkvaliteter, samtidigt som den förbättrar driftseffektiviteten.

Uwe Boltersdorf, president Sulzer Chemtech. (Bild Sulzer)

Sulzer uppger att man som en av de ledande på den globala bioplastmarknaden har en bred teknologiportfölj och har utrustning installerad på nästan alla befintliga PLA-anläggningar världen över. Tillsammans med teknologin Sulac™ inkluderar Sulzers PLA-produktionsteknologi lösningar som ger ett heltäckande PLA-serviceerbjudande och fördelarna med en enda leverantör.

”Vi är glada över att stärka vår position i PLA-värdekedjan för våra kunder, eftersom vi fortsätter att stödja cirkulär tillverkning och användningen av hållbara material”, säger Sulzer Chemtechs president Uwe Boltersdorf.

Sulzer Ltd., med huvudkontor i schweiziska Winterthur, grundades av Salomon Sulzer-Bernet år 1775 och etablerat som Sulzer Brothers Ltd. 1834 i Winterthur. Idag är Sulzer ett börsnoterat företag med cirka 180 tillverkningsanläggningar och servicecenter runt om i världen.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2023
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar