Total Corbion bygger Europas första storskaliga PLA-fabrik

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 25 september 2020

Total Corbion PLA, som är ett joint venture-företag mellan franska Total SA och holländska Corbion NV, planerar att bygga Europas första storskaliga fabrik för produktion av mjölksyrabaserad bioplast (PLA).
Fabriken, som ska ligga i franska Grandpuits, sydost om Paris, beräknas vara produktionsklar år 2024 och ska då ha en tillverkningskapacitet på upp till 100.000 ton PLA om året.

(2020-09-25) Total Corbion PLA skriver att man med denna expansion strävar efter att positionera sig som marknadsledare inom PLA. Den nya fabriken i Frankrike ska producera olika kvaliteter av Total Corbions välkända PLA Luminy®.

Informationen om den nya PLA-fabriken, som ska byggas i anslutning till en Total SA-anläggning i Grandpuits (bilden ovan) kom nästan på dagen ett år efter att Total Corbion PLA invigde sin stora PLA-fabrik i Thailand (läs HÄR). Den invigningen skedde i slutet av oktober 2019, men då hade Thailand-fabriken redan varit i full produktion i över ett år.

Stéphane Dion är VD för Total Corbion PLA. (Bild Total Corbion PLA)

Thailand-fabriken har en årskapacitet på 75.000 ton PLA och den planerade fabriken i Frankrike kommer alltså att ha cirka 32 procent högre årskapacitet. En allt större efterfrågan på mjölksyrabaserad bioplast anges som skäl till beslutet att bygga en storskalig PLA-fabrik i Europa.

”Vi är stolta över att vara det första företaget som bygger en storskalig kommersiell PLA-anläggning i Europa” säger Stéphane Dion, som är VD för Total Corbion PLA.

Projektet innebär en investering på 200 miljoner euro ( drygt 2 miljarder kronor) och skapar ett antal nya arbetstillfällen.

”Beslutet att förlägga sin nya anläggning till Europa sänder en stark signal om engagemang i tider av osäkerhet på grund av Corona-pandemin. Det uttrycker också den europeiska bioplastindustrins övertygelse i dess viktiga roll att hjälpa till att omvandla Europa till en cirkulär ekonomi. Ytterligare engagemang kräver dock en tydlig politisk ram från EU, som bör erkänna fördelarna med bioplast” skriver Total Corbion PLA i ett pressmeddelande.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2020
jp.press@jppa.one

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar