Träbestick, papperssugrör och bioplastbarriär när MAX fasar ut fossil plast

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 22 mars 2019
Hamburgerkedjan MAX blir först på svenska snabbmatsmarknaden att fasa ut sugrör av fossil plast och ersätta dem med sugrör av papper.

(2019-03-22) Men det är inte bara plastsugrören, som snart är ett minne blott i MAX restauranger – även plastartiklar som bestick och barriärskikten i pappmuggar kommer att ersättas med produkter tillverkade i 100 procent förnybart och återvinningsbart material.

Plastbesticken försvinner hos MAX och ersätts av bestick tillverkade av trä.

Dagens plastbestick kommer att bytas ut mot bestick i trä och i dryckesbägarna av papp kommer barriärskiktet av fossil plast att ersättas av en barriär tillverkad av sockerrörsbaserad bioplast.

”Vi vill minimera plastförbrukningen och nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt”, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på MAX.

När barriärskiktet av fossil plast ersätts med ett bioplastskikt blir MAX dryckesbägare 100 procent växtbaserade.

MAX skriver i ett pressmeddelande att redan i dag består 87 procent av de förpackningar, etc. som används av kedjan av växtbaserat material och genom de nu beslutade förändringarna räknar man med att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna. Utfasningen av sugrören, besticken och plastskikten i dryckesbägarna kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

”Med vårt hållbarhetsarbete vill vi vara en förebild i branschen. Sedan 2008 har vi klimatkompenserat till 100 procent för våra totala utsläpp, klimatmärkt vår meny och minskat våra utsläpp med en rad åtgärder, bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar. I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial”, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

Utfasningen av sugrör, bestick, etc. kommer att ske löpande på MAX-restaurangerna runt om i landet med start i april. Först ut blir MAX på Hötorget i Stockholm, där man redan den 25 mars kommer att ha det nya materialet på plats.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar