Tysk bioplastproducent riktar in sig på franska marknaden

PUBLICERAD: 22 mars 2017
Köln-baserade företaget BIO-FED tillverkar och marknadsför komposterbara och biologiskt nedbrytbara plastföreningar. Nu har företagets FoU-avdelning inriktat sig på att utveckla komposterbara bioplastprodukter, som är speciellt avsedda för den franska marknaden, där som bekant engångsplastpåsar och andra plastprodukter av engångstyp förbjudits eller kommer att förbjudas.
Stanislaw Haftka, BIO-FED.

(2017-03-22) Undantagna från de franska förbuden är i princip endast sådana plastprodukter, som kan brytas ner i hemmiljö, dvs. i egna komposter i bostäder eller trädgårdar. Från och med år 2020 måste exempelvis alla tallrikar, bägare, bestick, etc. av engångstyp, som säljs i Frankrike, vara tillverkade av sådana ”hemkomposterbara” plaster.

”Vi utökar nu vår produktportfölj för den franska marknaden till att omfatta flera nya och innovativa bioplastbaserade produkter, speciellt utformade för den franska plastfilmsindustrin och i linje med gällande lagbestämmelser”, säger BIO-FED:s försäljningsdirektör Stanislaw Haftka.

BIO-FED:s bioplaster är lämpliga till komposterbara tunna plastpåsar.

Bland de nya produkterna från BIO-FED finns bland annat de två plasterna M-VERA B5024, respektive B5025, vilka innehåller en hög andel biobaserad råvara och är avsedda för extrudering. Plasterna kan enligt företaget komposteras och brytas ner i hemmiljö och de är idealiska för tillverkning av tunna plastpåsar för frukt och grönt.

Förutom inriktningen på den franska marknaden satsar BIO-FED även på länderna i södra Europa, där man ser en betydande tillväxtpotential. Företaget har nyligen skaffat sig distributionspartners i såväl Italien som Spanien.

BIO-FED skriver i ett pressmeddelande att man kommer att visa sina bioplastprodukter – såväl de för den franska marknaden som övriga – på den stora förpackningsmässan interpack i Düsseldorf , 4 – 10 maj i år. Det blir första gången företaget ställer ut på interpack.

BIO-FED är en del av företaget AKRO-PLASTIC GmbH och ingår i Hamburg-baserade Feddersen Group.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2017

(Översta bilden: I BIO-FED:s produktion ingår även additiver och färgtillsatser för såväl konventionella fossila plaster som för bioplaster.)