Ett forskarteam vid South Dakota State University i USA har framställt transparent och dragtålig plastfilm av bananskal. Filmen är biologiskt nedbrytbar och lämplig till livsmedelsförpackningar.
(2024-02-22) Forskarteamet leds av Srinivas Janaswamy, som är docent i livsmedelskemi vid universitetets institution för mejeri- och livsmedelsvetenskap. De senaste åren har docent Janaswamy forskat om hur olika jordbruksbiprodukter, t. ex. banan- och avokadoskal, kan användas för att skapa bioplastfilmer, som kan brytas ner snabbt i miljön och ersätta petroleumbaserade plastfilmer inom livsmedelsförpackningar.
Docent Janaswamy och hans team har nu framställt transparenta och draghållfasta bioplastfilmer med bananskal som råvara och nyligen publicerade Janaswamy och hans forskarkollega doktoranden Mominul Hoque sina resultat i den akademiska tidskriften Sustainable Chemistry and Pharmacy (Läs HÄR).
”Bananskal sticker ut som ett lovande och billigt material. Varje år produceras nästan 36 miljoner ton bananskal, varav den absoluta merparten kasseras som avfall. Livsmedelsindustrin slänger en enorm mängd bananskal på deponier, när man tillverkar chips, juice, sylt, barnmat och andra produkter av bananer. Att hitta en mer praktisk användning för bananskal är viktigt för att ge ekonomiska fördelar till jordbruksindustrin och förebygga miljöföroreningar”, säger Srinivas Janaswamy.
Bananer är en av de mest odlade frukterna i världen och de skapar en stor mängd biprodukter. Bananrester, främst i form av skal, består till övervägande delen av lignocellulosa-material, som är nyckelingrediensen för att skapa biologiskt nedbrytbara bioplastfilmer.
”Lignocellulosarester från bioavfall är ett mycket lönsamt alternativ för att göra bioplaster tack vare deras robusta struktur, biologiska nedbrytbarhet, låga densitet och icke-toxicitet. Bananskal är en näst intill perfekt biprodukt att använda för sådan bioplastproduktion”, säger docent Janaswamy.
Vid produktionen av bioplastfilmen malde forskarna först ner skalen till ett kli-liknande material med hjälp av en mixer. Därefter extraherade man lignocellulosamaterialet via en kemisk behandlingsprocess och de extraherade fibrerna genomgick sedan blekning, destillering och behandling, innan de preparerades till en film. Efter torkning testades sedan filmens egenskaper.
”Filmerna av bananskalfibrerna är transparenta och har en draghållfasthet på mer än 30 MPa. De är också – vilket är ännu viktigare – biologiskt nedbrytbara inom 30 dagar vid 21 procents markfuktighet. Vår forskning öppnar nya möjligheter för bananskal och andra fruktbiprodukter för utveckling av plastersättande biologiskt nedbrytbara förpackningar”, avslutar docent Janaswamy.
Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024
jp.press@jppa.one