VD:n för italienska bioplastföretaget Bio-on har satts i husarrest!

Text:Jerry Pettersson
PUBLICERAD: 28 oktober 2019

VD:n för italienska bioplastföretaget Bio-on, med huvudsäte i Bologna, har placerats i husarrest, medan åklagarmyndigheten utreder alla turer och anklagelser om falsk redovisning och marknadsmanipulation, som nu cirkulerar i det som kallas ”Plastic Bubbles”-affären.

(2019-10-28) Att allt inte stått rätt till med bioplastföretaget Bio-on anades, när företaget redovisade en omsättning för första halvåret 2019, som var dramatiskt lägre än för första halvåret 2018.

Omsättningen på 6,1 miljoner euro första halvåret 2018 (ca 66 miljoner kronor) hade plötsligt sjunkit till mindre än en miljon euro (917.000 euro/knappt tio miljoner kr) för 2019 års första sex månader.

Enligt företaget skulle en förklaring till den drastiskt försämrade omsättningen vara att Bio-on utsatts för en ”attack” av det USA-baserade fondkapitalbolaget OCM (Quintessential Capital Management). OCM ska enligt Bio-on ha ifrågasatt Bio-ons integritet samt dess teknik- och produktkvalitet, med resultatet att de flesta av Bio-ons kundkontakter upphört.

OCM ska också ha anklagat Bio-on för oegentligheter i bokföringen, vilket föranledde en italiensk åklagare att i juli månad i år starta en utredning om påstådd marknadsmanipulation och bokföringsbrott.

Den utredningen – ”Plastic Bubbles”-affären – har alltså nu fått den dramatiska utvecklingen att Marco Astorri, Bio-ons VD, styrelseordförande och grundare, har placerats i husarrest samt att medgrundaren Guido Cicognani och bolagets chefsrevisor Gianfranco Capodaglio båda är utestängda från bolagets lokaler och inte får utöva sina arbeten. Ytterligare sex personer i Bio-ons ledning ska dessutom vara föremål för utredning.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har åklagaren uppgett att 60 procent av företagets kapital, som innehas av grundarna, har tagits i besittning och åklagaren ska dessutom ha bett en domstol att byta ut toppcheferna i bolaget, för att säkerställa en fortsatt drift.

Enligt Reuters uppger den italienska skattepolisen att en stor del av de intäkter, som bokförts i företagets räkenskaper för åren 2015 till 2018, varit falska och att intäkter, som enligt böckerna skulle ha genererats av två joint venture-projekt under 2018, i själva verket var resultatet av fiktiva transaktioner!

De dramatiska turerna kring Bio-on har nu även resulterat i att bolagets aktier har stoppats för handel på Milano-börsen. I samband med att OCM framförde sina anklagelser tidigare i år sjönk Bio-on-aktien kraftigt på börsen och tappade i värde med mer än 80 procent på bara några dagar. I dag uppskattas att bolagets marknadsvärde har sjunkit från över en miljard euro till mindre än 200 miljoner euro.

Bio-on producerar bland annat miljövänlig och nedbrytbar PHA-plast (polyhydroxialkanoater) åt kunder inom livsmedels- och kosmetikaindustrin. Bland viktiga kunder märks livsmedels- och konsumentvarukoncernen Unilever.

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2019
jp.press@comhem.se

Senaste nytt

pres-mats-utvald
Emballator Innovation Center utvecklar morgondagens förpackningar
sommar-mess-2024-utvald-2
Nordisk Bioplastförenings nyhetsredaktion har tagit sommarledigt!
new-site-utvald
Efter tolv år – nu har Nordisk Bioplastförening fått ny design på hemsidan!
NBF-co2-mid
Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen, om vi tänker kreativt och samarbetar!
ecoflex-basf-utvald
BASF utökar sin bioplastportfölj med biomassabalanserad PBAT-variant
oliv-tree-utvald
Avfall från olivträd omvandlas till bioplast för livsmedelsförpackningar